Et højprioriteret fokus i Daginstitutionen Orienten er vores mad og måltidskultur. Vores køkken er yderst ambitiøst ift. ernæring, råvarer, tilberedning og anretning. Køkkenet og medarbejderne samarbejder tæt om det, at skabe et miljø i forbindelse med måltidet, som understøtter køkkenets tankegang, og den viden der er tilgængelig på området omkring det ”gode måltid”.
Vi arbejder målrettet med at skabe lyst og mod til at smage på forskellig mad, og på den måde være med til at understøtte at børnene lærer at spise varieret. Det er hovedsageligt kulturelt bestemt og ikke genetisk, hvad man kan lide at spise og derfor har vi fokus på maddannelse og at præsentere barnet for mange forskellige smagsoplevelser.
Vi serverer overvejende vegetarisk kost. Vi spiser bønner, linser, mange forskellige slags grøntsager, fisk og skaldyr. Kød serverer vi 1-2 gange om måneden. Fisk og skaldyr 3 – 4 gange om måneden.
Maden er så vidt muligt lavet fra bunden af sæsonens råvarer, og er overvejende økologisk. Der er fokus på smag og på variation i valg af råvarer og tilberedning.
De voksne spiser sammen med børnene, og skaber gennem bevidst sprog og adfærd et trygt, nysgerrigt, afsøgende og reflekteret rum omkring maden og måltidet. Det er altid frivilligt, hvad man vil putte i munden. Måltidet er også en mulighed for at arbejde med alt muligt andet end mad, f.eks. selvhjulpenhed, sociale relationer, matematik og sprog.
Arbejdet med mad og måltider er i Orienten et løbende samarbejde mellem ledelse, køkken og det pædagogiske personale.
Smag, råvarekvalitet, nydelse, nysgerrighed, viden, klima, bæredygtighed, hyggelige trygge måltider, gode madminder og vaner er fokuspunkter i vores mad og måltidspolitik.
Vi følger Fødevarestyrelsens anbefalinger.